Content feed Comments Feed

Umat Islam Mesti Belajar Buat KONSPIRASI !

Thursday, December 15, 2011"Barangsiapa mampu merancang 10 langkah ke depan, dialah pemenang"


Dahulu perang menggunakan pedang, panah dan manjanik, sekarang perang guna minda dan teknologi. Memang berbeza, tapi persamaannya tetap hanya satu. Siapa paling pintar menCATUR strategi dan gerakan pasukannya, dia akan menang. Barangsiapa mengkaji Napoleon Bonaparte atau Benjamin Franklin dan seumpamanya, tahulah dia bahawa betapa bahayanya berhadapan dengan sebuah pasukan tentera yang diketuai oleh seorang pemain CATUR yang berwibawa. 


Barangsiapa pernah bermain CATUR, tahulah dia bahawa CATUR sentiasa mengajarnya maksimumkan OTAK kiri (hafalan dan kekuatan memori untuk menjana gerakan kemenangan) dan OTAK kanan (mencari kelainan strategi pada setiap kali pergerakan), kemenangan bukanlah 'nasib' dan 'kebetulan' tetapi perancangan sejak dari langkah permulaan, perlu berhati-hati tetapi belajarlah erti kepantasan membuat keputusan kerana detikan masa sedang pantas berjalan, gerakkan askar-askar kecil untuk tujuan 'psi-war' melemahkan moral lawan untuk tidak meneruskan pertembungan, atau mengalih perhatiannya demi menang dari arah yang tidak dijangka lawan, peka kepada semua kepungan luar jangkaan, manfaatkan keunikan setiap posisi dan kelainan cara gerak setiap buah CATUR.


Benar, raksasa catur dunia, Gary Kasparov mengakhiri karier '10 tahun nombor satu' nya apabila tumpas pada super komputer Deep Blue. Benar, Deep Blue pernah mematikan 37 langkah Kasparov pada hari pertama, namun sejarah merakamkan otak manusia itu berjaya jua menumpaskannya pada 1996 sebelum kalah tipis dalam rematch 1997.


Pawn In The Game ! Umat Islam mesti belajar melakukan 'konspirasi' ! Sampai bila mahu bersikap apologetik dan hanya menjadi ejen penyebar ketakutan dengan hanya tahu menyebut di sana konspirasi Yahudi dan di sini konspirasi Yahudi !

"Indulging ourselves in all these conspiracy theories makes us living in fear, always thinking everything that happened was planned by the US, and the Zionist. And if we sit around thinking and analyzing when the Dajjal’s coming out and who it is doesn’t make us better people, can even affect out Tauhid. Why? Because we start thinking America knows everything and plans everything, but really that is Allah’s work, not them. Believing in conspiracy theories is the worst thing that can happen to any society, because we’ll believe everything had been planned and we can do nothing." - Dr. Azzam Tamimi, “Middle East Uprising And The Future Of Palestine”, Mei 2011, Universiti Sains Malaysia

0 Responses to Umat Islam Mesti Belajar Buat KONSPIRASI !

Integriti Maya

Sebarang pengambilan mana-mana bahagian daripada tulisan di sini adalah sangat digalakkan untuk disebarkan, namun perlulah mendapat izin daripada Iskandarfateh.

Ataupun, sila beri kredit bahawa anda mengambil mana-mana kenyataan tersebut dari Blog
Iskandarfateh ini.

Terima kasih. Saya sangat hargai kunjungan anda.

Montaj IPTC

Twitter With Me

Profail Blogger


Syaari Ab. Rahman merupakan seorang perunding motivasi terlatih. Profail lengkap beliau di "Hubungi Saya"