Content feed Comments Feed


Walaupun pada hari ini engkau telah mencapai kejayaan paling besar dalam sejarah, engkau akan dipuji sepanjang sejarah, namun biarlah aku satu-satunya manusia yang sentiasa mengingatkan engkau bahawa engkau hanyalah hamba Allah S.W.T.”. Demikian petikan wasiat pesanan Syekh Aq Syamsuddin kepada Sultan Muhammad Al-Fateh di Istanbul pada 29 Mei 1453.

Dr Abdul Aziz Fahmi meriwayatkan bagaimana Sultan Muhammad Al-Fateh meletakkan tanah bumi Haghia Sophia di kepalanya ketika sujud syukur sebanyak dua kali selepas membuka Konstantinople. Peristiwa ini telah menyentuh hati rakyat Konstantinopel sehingga berbondong-bondong menyatakan keislaman mereka kepada Sultan selepas melihat peristiwa ini.


Buat kali yang sebelas, Allah S.W.T berkenan mengekalkan kemenangan gerakan mahasiswa Islam yang berpanjikan "We Unite for Islam" di UIAM. Sungguh kemenangan ini adalah satu ujian berterusan dari Allah untuk melihat sejauhmana keampuhan, keberanian dan kebijaksanaan kepimpinan dan bala tentera Pro Mahasiswa di sana untuk memperlihat satu model ketumbukan MPP terbaik yang boleh dilihat oleh seluruh IPTA Malaysia.

Pemilihan isu-isu strategik untuk diperjuangkan di peringkat nasional dan antarabangsa (selain isu-isu domestik dan dalaman kampus UIAM), pemanfaatan Parlimen Mahasiswa dan Sudut Pidato yang sedang dalam perhatian pelaksanaan oleh KPT, kualiti penghujahan dalam Bicara Siswa dan forum-forum bersama aktivis rakyat-pemimpin politik-NGO, kekerapan penulisan kepimpinan MPP dalam media-media klasik dan media-media baru, kekerapan kemaskini perkembangan perjuangan MPP membela kebajikan mahasiswa di blog MPP dan blog Pro-Mahasiswa, aksi-aksi turun padang menyampaikan bantuan mahasiswa kepada mangsa bencana alam mahupun mangsa kezaliman pemerintah adalah checklist yang saya ramalkan menjadi perhatian sepantang setahun lensa media dan 'pertaruhan' penting mahasiswa seluruh IPT untuk memburu dan memilih calon-calon dari Pro Mahasiswa bagi mencapai kemenangan lebih besar dalam PR Kampus tahun hadapan.

Ada 3 backdrope nasional penting yang saya cadangkan menjadi asas persiapan hujah dan aksi rakan-rakan aktivis mahasiswa di UIAM, KUIS, UMT dan kampus-kampus yang akan menjadi 'kerajaan' Pro Mahasiswa nanti :

1. Suasana demokrasi dua parti dan politik kepartian di Malaysia semakin mencecah suhu kepanasan yang makin maksima menjelang PRU 13. Ini sangat menuntut "the third voice" yang sifatnya objektif, akademik dan bersedia mendokong kebenaran menghentam kezaliman walau dari mana entiti atau parti sekalipun, untuk memberikan sedikit ruang kelegaan kepada rakyat untuk membuat pertimbangan terbaik hasil cadangan pandangan mahasiswa.

2. Keadaan ekonomi dan dunia global dengan pelbagai krisis kemanusiaan, bencana alam, "catastrophy" yang lebih kritikal di samping percaturan musuh-musuh Allah dari kelompok "The Elite" kalangan Yahudi Antarabangsa menuju plot-plot penting "painting Islam as the new enemy" bagi menjustifikasikan Perang Dunia Ketiga. Justeru, MPP perlu lebih tajam dalam penyelidikan, cakna dalam respon dan agresif dalam tindakan terhadap isu-isu antarabangsa dan ummah.

3. Keadaan generasi baru Malaysia yang kian kritikal dilanda wabak penyakit hedonisme yang makin menggila di televisyen dan media akhbar, penyakit 3 "S" (sex-screen-sport) yang telah mengundang krisis kebejatan sosial mahadashyat sedang berlaku kalangan remaja sekolah menengah dan rendah serta institusi pendidikan tinggi. Buat MPP, "politician thinks for the next election, but statesman thinks for the next generation".

Semoga kemenangan ini akan menatijahkan produksi ahli gerakan mahasiswa Islam yang lebih tajam fikrah siasah dan dakwahnya, tidak membuta melawan kerajaan-Umno-BN tetapi 'bongsai' fikrah dan hujjah kontruktif seperti istilah Hishamuddin Rais. Walau agak keras, namun ada kebaikan pada beberapa kenyataan kritikan beliau di sini.

“Ramai aktivis politik dalam negara kita ini tidak memiliki pandangan politik yang tepat. Ia berlaku kerana tidak wujudnya budaya pemikiran kritikal yang ampuh. Keadaan ini bertambah hodoh apabila bercampur dengan budaya malas membaca. Budaya malas membaca, malas mengkaji dan malas mentelaah ini telah dilahirkan oleh budaya suka mendengar. Mendengar bukan satu kesalahan, mendengar bukan satu jenayah. Kita semua mendengar. Ketika kita kecil, kita dididik untuk mendengar. Ketika itu tidak digalakkan untuk berfikir…Bonsai fikrah ini adalah satu penyakit yang tidak berkuman, tidak berjangkit tetapi boleh diubati.”


Semoga kemenangan di UMT, KUIS dan UIAM akan membakar semarak kerja jihad rakan-rakan Pro-Mahasiswa di hari-hari akhir kempen nanti. Semoga kemenangan lebih besar Pro-Mahasiswa kelak akan melakar satu oksigen Malaysia yang lebih segar politik barunya kelak di bawah pemerintahan Pakatan Rakyat, Insya-Allah.

KUALA LUMPUR, Jan 22 — Kumpulan Pro-Mahasiswa mengekalkan “kerajaan” Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) malam tadi, buat tahun ke-12 berturut-turut.


Bagaimanapun dalam pilihan raya kampus itu yang diadakan semalam, kumpulan Pro-Mahasiswa mengalami kemerosotan lima kerusi berbanding sesi pengajian sebelum ini. Dalam pemilihan MPP sesi pengajian 2009/10 ini, mereka memperoleh 15 kerusi daripada 29 kerusi yang dipertandingkan.


Baki dimenangi oleh calon kumpulan yang mengelar diri mereka Pro-Mahasiswa, Bebas dan pelajar asing menerusi lima kerusi yang diperuntukkan kepada mereka. Sesi lalu mereka memperoleh 20 daripada 29 kerusi di MPP. Wakil kumpulan Pro-Mahasiswa di peringkat UIAM, Mohd Zaki Shukri memberitahu The Malaysian Insider bahawa calon-calon pihaknya berjaya mengekalkan kemenangan dan penguasaan berturut-turut sejak tahun pengajian 1998/99.


“Walaupun menang 15 kerusi, kami yakin boleh memperoleh sokongan calon-calon Bebas dalam pentadbiran MPP,” katanya. Ditanya sebab penurunan kerusi yang dimenangi kali, Zaki menjelaskan ia kemungkinan berkaitan dengan kempen “agresif” kumpulan Pro-Aspirasi, antaranya menggunakan cara-cara berkempen yang tidak diizinkan oleh pengurusan universiti.


“Mungkin pelajar tertarik dengan cara-cara kempen mereka dan mungkin mereka lebih menonjol dengan cara kempen mereka... bagaimanapun kami akan membuat kajian untuk memperbaiki kedudukan kami tahun depan.


“Kami juga akan membuat aduan kepada pengurusan universiti mengenai cara kempen kumpulan Pro-Aspirasi,” kata beliau lagi.


Beliau juga tidak menolak kemungkinan ia juga berkaitan dengan penurunan peratusan keluar mengundi di peringkat MPP. “Maklumat yang kami terima peratusan keluar mengundi cuma 59 peratus berbanding 87 peratus sesi lalu.... ini juga mungkin salah satu punca. “Mengapa peratusan keluar mengundi ini terlalu rendah, juga satu situasi yang perlu dikaji,” katanya.


UIAM juga mengadakan sudut pidato umum, julung kali, menjelang pilihan raya kampus semalam.


Kumpulan Pro-Mahasiswa juga telah menguasai MPP Kolej Universiti Islam Antarabangsa (KUIS) Selangor. Pada hari penamaan calon tiga hari lalu barisan calon Pro-Mahasiswa memenangi 12 daripada 21 kerusi MPP yang dipertandingkan tanpa cabaran. Ia yakin akan memperoleh empat lagi kerusi pada hari pengundian 27 Jan ini.


Minggu lalu kumpulan Pro-Mahasiswa melibatkan 14 institusi pengajian tinggi awam melancarkan Misi-10 untuk menguasai MPP. Kumpulan Pro-Mahasiswa juga telah menguasai MPP Universiti Malaysia Terengganu Ahad lalu. Khamis depan sebanyak enam universiti awam lagi akan mengadakan pilihan raya. (The Malaysian Insider)


0 Responses to Cabaran Di Sebalik Kemenangan Kali ke-12 Pro M UIAM

Posting Sebelumnya

Integriti Maya

Sebarang pengambilan mana-mana bahagian daripada tulisan di sini adalah sangat digalakkan untuk disebarkan, namun perlulah mendapat izin daripada Iskandarfateh.

Ataupun, sila beri kredit bahawa anda mengambil mana-mana kenyataan tersebut dari Blog
Iskandarfateh ini.

Terima kasih. Saya sangat hargai kunjungan anda.

Montaj IPTC

Twitter With Me

Profail Blogger


Syaari Ab. Rahman merupakan seorang perunding motivasi terlatih. Profail lengkap beliau di "Hubungi Saya"