Content feed Comments Feed

Terima kasih buat Ummi kerana jasa yang tidak mampu kubalas dengan wang ringgit bulanan. Ummi, daku hanya mampu menjanjikan untuk menjaga kesemua adik-adik supaya dapat mengikuti pengajian tinggi dengan lebih baik dan dapat memenuhi cita-cita arwah ayah tersayang. Ummi, ayie di hari terkenang jasa besar ummi ini, ayie berazam untuk lebih menjaga dakwah dan tarbiyah seluruh ahli keluarga kita. Ayie tidak tenang jika semua ahli keluarga kita hanya menjadi pengundi dan penyokong tegar Pas, tetapi soal tarbiyah dan hubungan dengan Allah tidak diambil berat sebaiknya.


Ayi cukup tersentak apabila Prof Abu Hassan menyatakan remaja Kelantan adalah remaja antara remaja paling bermasalah di Malaysia. Pembabitan dalam banyak kem-kem remaja Felda, Risda dan sekolah-sekolah di Kelantan mengesahkan bukti masa depan Kelantan dalam bahaya. Ayie tidak mahu adik-adik Ayie menjadi mangsa kepada kedahsyatan virus 'berkawan' itu menghinggap keluarga kita. Insya-Allah ummi, Ayie berjanji untuk jaga Azim, Hajar, Salam, dan Ehsan serta mendekatkan lagi seluruh keluarga Abe Mi, Abe Yu dan Lukman dengan keindahan Islam dan rasa bertuhan. Ayie berazam untuk satu ketika nanti semua keluarga kita akan mampu melalui 'pengembaraan spiritual' yang sangat mengesankan sama ada dalam I.P Minda atau dalam ESQ (hopefully the most updated version) dan lain-lain.


Apabila bersama Nurul tersayang menghantar ibu dan ayah mertua ke tanah suci 2 hari lepas di KLIA, Ayie hanya teringatkan Ummi. Bilakah ada kemampuan Ayie pula menghantar Ummi ke tanah suci selepas hasrat arwah ayah untuk melihat Baitullah tidak kesampaian ketika Ayie berumur 12 tahun. Ayie berazam untuk mengumpul duit sebanyak mungkin dari sekarang bersama Abe Yu dan Abe Imie bagi menghantar atau mungkin kita bersama menunaikan umrah di tanah suci.


Ummi, Ayie sudah hampir 2 kali mati, namun mujurlah Tuhan mahu Ayie terus hidup di atas muka bumi ini. Pertama, Ayie mengidap asma agak teruk pada masa kecil. Sungguh terkejut Ayie apabila baru mengetahuinya dari Ummi ketika kenduri Lukman baru-baru ini. Rupa-rupanya benar, perempuan bernama "ibu" hakikatnya terlalu banyak menyimpan "rahsia" kita ketika kecil. Mereka tidak sanggup menceritakan hal-hal yang boleh menyebabkan si ibu tidak tenang dengan pengorbanan tenaga dan nyawa yang mereka berikan selama ini kepada anak-anak mereka. Sungguh jika manusia bertanya kepada ibu-ibu mereka apakah rahsia yang si ibu pendam mengenai perangai sang anak ketika kecil, nescayalah tahu dan sedarlah di anak bagaimana kuatnya kesabaran si ibu ketika membesarkan si anak. Si ibu mampu menjaga 10 orang anak, tetapi belum tentu 10 orang anak mampu menjadi ibu yang seorang itu.

Kalaulah tidak kerana ayah sanggup menggunakan mulutnya sendiri untuk menyedut dan membuang hingus yang banyak di hidung Ayie dan Ummi menjadi demam bersama dengan Ayie yang kerdil ketika itu kerana mahu mendukung Ayie sepanjang hari dan malam bagi memudahkan pernafasan peparu Ayie dengan cara Ayie di atas bahu Ummi dan bukan ditidurkan, mungkin Ayie tidak berada di atas muka bumi ini pada usia Ayie 27 tahun hari ini. Terima kasih Ummi. Kos perubatan, kelahiran dan bil penyelenggaraan Ayie yang Ummi lakukan kesemuanya percuma, namun apakah peranan selama ini si anak mainkan padamu Ummi. Maafkan daku Ummi.


Kedua, Ummi orang pertama datang dari Kelantan, muncul depan mata Ayie apabila Ayie sedar dari tidur yang panjang, selepas dibius pakar bedah di Hospital Tengku Ampuan Rahimah untuk dipasang besi sementara di luar tulang betis Ayie yang patah teruk akibat berlanggar dengan trailer ketika hujan lebat menuju ke satu program tarbiyah di KISAS.

Ummi, dikaulah qudwah dan pembakar semangatku selama ini dan isteri Ayie, Nurul. Kegigihan Ummi menjadi aktivis Dewan Muslimat PAS Tumpat ketika lelaki bernama "suami", tempat bermanja dan bergantung tiada di sisi, menjadikan Ayie cukup kagum dengan semangat Ummi dan jiwa ibu armalah yang sangat kental ada pada Ummi.

Ummi menerima anugerah Tokoh Ibu Armalah Tumpat 2007

Ummi di hari Konvokesyen Sijil Khas Pendidikan Islam, Akademi Pengajian Islam
Universiti Malaya.


Ya Allah,

Andainya setiap manusia dapat melihat rakaman bagaimana peritnya ibu mereka melahirkan mereka ketika mereka mahu dilahirkan ke dunia, barulah pada masa itu mereka kenal siapakah perempuan yang bernama "ibu" sebenarnya.0 Responses to 20 Julai 1982 - 20 Julai 2009 : Terima Kasih Ummiku Sayang

Integriti Maya

Sebarang pengambilan mana-mana bahagian daripada tulisan di sini adalah sangat digalakkan untuk disebarkan, namun perlulah mendapat izin daripada Iskandarfateh.

Ataupun, sila beri kredit bahawa anda mengambil mana-mana kenyataan tersebut dari Blog
Iskandarfateh ini.

Terima kasih. Saya sangat hargai kunjungan anda.

Montaj IPTC

Twitter With Me

Profail Blogger


Syaari Ab. Rahman merupakan seorang perunding motivasi terlatih. Profail lengkap beliau di "Hubungi Saya"