Content feed Comments Feed


Selepas membaca buku “HULAGU KHAN: Khabar Hitam dari Timur” yang ditulis oleh Abdul Latip Talib, terbitan PTS, saya menganalisa beberapa kajian perbandingan antara Hulagu Khan dengan Muhammad al-Fateh.

PERSAMAAN

1. Tidak mudah berbangga dengan pencapaian ayah dan datuk masing-masing (generasi terdahulu)

Hulagu Khan tidak pernah merasa berpada dengan pencapaian Genghiz Khan, datuknya yang mampu menyatukan 13 suku besar yang selama ini berpecah dan saling memerangi akhirnya bersatu menuju satu visi dan impian menakluk dunia - dengan hunusan pedang mereka.

Hulagu tidak pernah rasa berpuas hati dengan kemampuan datuknya yang mampu merobohkan tembok besar China lantas menakluki tanah besar China.

Hulagu mahu menjadi lebih hebat dari Gengkhis Khan yang hampir menawan seperdua dunia, kecuali Kota Baghdad yang dipimpin oleh Kerajaan Islam Abbasiyyah. Kota Baghdad yang gagal ditawan oleh ayah dan datuknya itulah yang berjaya ditawan dan dimusnahkannya.

Muhammad al-Fateh juga tidak pernah merasa berpuas hati dengan pencapaian Usmaniah yang telah melakar beberapa sejarah penawanan dan pembukaan kota-kota baru Islam di Eropah khususnya dalam proses menyempitkan jajahan takluk empayar Byzantium. Pidato terkenal Muhammad al-Fateh :

Baca lagi di read1453

2 Responses to Perbandingan Antara Dua Sang Penakluk : Hulagu Khan (Monggol) dan Muhammad al-Fateh (Usmaniah)

 1. salam ziarah,

  satu blog yang menarik.

  wassalam!

   
 2. salam abg,

  if u wanna know me,

  im the one that had suggested u to study the 'PEMAKANAN TENTERA FETIH'

  after ur talk at uia pj, before ramadhan....

   

Integriti Maya

Sebarang pengambilan mana-mana bahagian daripada tulisan di sini adalah sangat digalakkan untuk disebarkan, namun perlulah mendapat izin daripada Iskandarfateh.

Ataupun, sila beri kredit bahawa anda mengambil mana-mana kenyataan tersebut dari Blog
Iskandarfateh ini.

Terima kasih. Saya sangat hargai kunjungan anda.

Montaj IPTC

Twitter With Me

Profail Blogger


Syaari Ab. Rahman merupakan seorang perunding motivasi terlatih. Profail lengkap beliau di "Hubungi Saya"