Content feed Comments Feed

 
Ini adalah pautan di Youtube segala rakaman kembara ilmiah saya di Turki. Kesemua yang ada di Youtube ini adalah hanya 30 % dari kandungan penuh DVD "Jejak Al-Fatih" saya hasilkan sepanjang musafir 2 minggu di bumi Osmanli itu. Untuk melihat liputan lanjut pengembaraan ini, dapatkan VCD "Jejak Al-Fatih" keluaran Ibrah Paradigm Training and Consultancy (rijal82@gmail.com atau ke laman : http://www.facebook.com/syaariabrahman).

Semoga kompilasi 'trailer' berikut memberi manfaat kepada seluruh pembaca setia blog saya dan seluruh para penyokong perjuangan saya. Amin !


Bursa adalah ibu kota pertama kerajaan Islam Othmaniyyah sebelum berpindah ke Edirne dan kemudiannya ke Konstantinopel.

Penerangan ringkas dari Mr. Yunus ketika krew "Jejak Al-Fatih" di Di Yesil Camii (1412-1419). Ketelitian adalah attitude utama Turkish di era Osmanli. Binaan masjid ini sahaja mengambil masa 7 tahun. Mr Yunus juga memberikan penerangan ringkas mengenai anak-anak Sultan Yeldrim Beyazid khususnya Sultan Muhammad I yang digelar the 'second founder' of Osmanli Devlet.

Sultan Muhammad I (1414 - 1421) adalah anak kepada Sultan Yeldrim Beyazid dan datuk kepada Sultan Muhammad Al-Fatih.

Kali ini di Bursa, kali ini di Cumalikizik, sebuah perkampungan terawal Osmaniah ketika era pengasasnya, Osman Ghazi. Perkampungan ini sudah berusia 700 tahun dan terus dijaga rapi.

Maqam pengasas kerajaan Osmaniah, Osman Ghazi (1257 - 1326) dan Orhan Ghazi (1326 - 1360). Siapa tahu, sebaik sahaja Abbasiah di Baghdad tumbang pada 1258 Masihi, tidak sampai 30 tahun selepas itu Allah terus mengutuskan mujaddid untuk mengasaskan Osmaniah selepas 'dihadiahkan' oleh kerajaan Islam Seljuk. Ghazi adalah gelaran dalam bahasa Arab bererti "pejuang jihad". Ini sebab Allah memberikan kemuliaan luarbiasa kepada bangsa Turki suatu ketika dahulu.

Keindahan khat di dalam Masjid Ulu Camii (1399), satu-satunya masjid yang mempunyai senibina 'original' Osmanli di Turki. Ulu Camii, masjid 20 kubah paling bersejarah di Turki sehebat Masjidil Aqsa di Palestin dan Masjidil Haram di Arab Saudi.


"Knight Justianni". Beliaulah yang telah menumpaskan Palta Oglu dan tentera laut Osmanli untuk memasuki Golden Horn. Namun pada 29 Mei 1453, apabila tentera Islam menyaksikan beliau cedera parah dan meninggalkan barisan pertahanan Byzantine, Hassan Ulubatli dan 30 orang tentera batalion keempat telah meluru segera ke arah benteng, lantas memanjatnya dan berjaya memacakkan panji Osmanli!


Sepintas lalu dalam Muzium "Panorama 1453" di Istanbul
Konstantinopel diasaskan oleh Maharaja Constantine Agung pada 324M. Pusat agama Kristian Ortodoks dan ibu kota Empayar Byzantium. Zaman keemasan pada 850M -- 1050M. Digempur sebanyak 26 kali dan pernah dikuasai tentera Salib, 1204-1261. Sebaik sahaja memasuki Aya Sophia, Sultan Muhammad Al-Fatih telah memanggil Paderi Besar Konstantinopel, Gennadios Scholarious dan diberikan deklarasi bertulis menjamin kebebasan beragama dikekalkan di Konstantinopel selepas Aya Sophia diumumkan olehnya sebagai Masjid.

Tiada beza antara 'agama' dan politik dalam Islam. Masjid menjalankan kedua-dua fungsi. Osmanli membuktikannya di sekitar Masjid Aya Sofia. Théoharis Stavrides (The Sultan of Vezirs) melaporkan Muhammad (Al-Fatih) SEGERA MEMBINA SEMULA tembok Konstantinopel (military purpose), Istana Topkapi (political purpose), Haghia Sophia - Kompleks Abu Ayyub Al-Ansari (religious purpose), memperbesar kompleks masjid (sosio-educational purpose), dan memperbanyak bazar 'bedestan' (economic purpose).

Bahagian tembok laut dikatakan tidak setebal dan sehebat tembok di darat.

"The wall on the harbour side of Golden Horn were the WEAKEST part of the defences!". (page 9, "The Ottomans", Andrew Wheatcroft). MAKA, Constantine XI mbina rantai besi gergasi (untuk menjaga kapal-kapalnya) hasil BACAAN SEJARAHnya pada mudahnya Crusaders memanjat benteng-benteng rendah Konstantinople pada 1204 ketika 20 percubaan lain dunia gagal. Leaders are READERS. Leaders are problem facers and PROBLEM SOLVERS!

"Setelah menentukan landasan keseluruhan perjalanan, mereka menentukan pula tapak-tapak penting hentian (transit) perjalanan iaitu bermula di Tophane, kemudian ke Bogazkesen, kemudian turun mengarah ke Barat Daya dari Bogazkesen, kemudian rentas naik bukit menuju Lebon Pastry, kemudian lalui puncak bukit di Pera Palace, kemudian tiba di Karimpasa (Tanduk Emas). Ukuran jarak perjalanan telah dikenalpasti secara tepatnya iaitu 980 kaki dari Tophane ke Bogazkesen, 240 kaki dari Bogazkesen ke Tepebasi, 906 kaki dari Tepebasi ke Kasimpasa. Jumlah keseluruhan jarak perjalanan adalah kira-kira 2156 kaki atau sekitar 3 miles (4.8 kilometer). Justeru, jumlah anggaran kapal yang mampu diangkut dalam tempoh satu malam 21-22 April nanti adalah sekitar 50 - 70 buah sahaja." - "Ottoman History: Misperceptions and Truths", Ahmed Akgunduz dan Said Ozturk

Di tengah dua masjid besar. Di tengah dua peradaban besar, Byzantine dan Osmanli. Di tengah dua icon agama terbesar, Kristian dan Islam.

"Kami lebih rela melihat serban-serban Turki daripada topi-topi Latin dari Eropah di kota ini." - Paderi Orthodok Granduke Notaras & GennadiosPuan Nurul Suhadah menggambarkan struktur bentuk muka bumi yang menjadi landasan kapal-kapal Al-Fatih dilayarkan di atas bukitMenyaksikan sendiri persembahan Mehter Band, pasukan khas muzik dan pemukul gendang pembakar semangat sejak dari era Al-Fatih. Mereka inilah jugalah yang memainkan peranan penting ketika Sultan Muhammad Al-Fatih memasuki gerbang Konstantinopel.
Liputan khas di bumi Edirne, pusat pentadbiran Osmanli selepas Bursa. Dibuka dari kekuasaan Byzantine oleh Sultan Murad I untuk terus memberi tekanan pada Konstantinopel.

Liputan khas di bumi Edirne, kali ini di Sekolah Perubatan dan Hospital Terapi Muzik yang diasaskan oleh Sultan Beyazid bin Muhammad Al-Fatih. Saksikan sendiri bagaimana Osmanli bukan sekadar hebat di medan ketenteraan, bahkan mampu melahirkan pakar-pakar saintis perubatan berasaskan terapi muzik.


0 Responses to KOMPILASI VIDEO : Kembara Al-Fatih di Istanbul, Bursa, Edirne

Integriti Maya

Sebarang pengambilan mana-mana bahagian daripada tulisan di sini adalah sangat digalakkan untuk disebarkan, namun perlulah mendapat izin daripada Iskandarfateh.

Ataupun, sila beri kredit bahawa anda mengambil mana-mana kenyataan tersebut dari Blog
Iskandarfateh ini.

Terima kasih. Saya sangat hargai kunjungan anda.

Montaj IPTC

Twitter With Me

Profail Blogger


Syaari Ab. Rahman merupakan seorang perunding motivasi terlatih. Profail lengkap beliau di "Hubungi Saya"