Content feed Comments Feed

Memburu Cinta Ilahi di Bumi Syria

Friday, April 25, 2008

"Sesungguhnya segala amalan (keagamaan) itu (dikira, diterima, diberikan pahala) dengan niatnya; dan sungguh hanya bagi setiap orang (Islam) itu menurut apa yang diniatkannya. Maka barangsiapa yang (berniat, gerak hatinya) hijrah (tujuannya) kepada Allah dan RasulNya maka hijrahnya ialah kepada Allah dan RasulNya” [Riwayat Bukhari dan Muslim]


Mulai esok, 26 April hingga 5 Mei aku akan berada di bumi Syria untuk 10 misi :


 1. Taqarrub

Aku mahu lebih kenali Dia yang mencipta diri dan alam ini. Moga ada ‘kelainan’ dan ‘penambahbaikan’ kepada diri dan amal ini kepada-Nya berbanding sebelum ini, melalui ziarah jasad (maqam) penuh barakah yang tidak pernah reput di dalam tanah, dari kalangan para anbiya, awlawiya’, sahabat dan tabi’in di sekitar sana.


Semoga ada peluang utk kukecapi kemanisan beribadah di masjid Al-Umari (masjid yang pertama dibina di Syria) yang terletak di dalamnya makam Nabi Yahya ‘alaihis salam, menara Isa yang dipercayai menjadi tempat turunnya Nabi Isa ‘alaihis salam di akhir zaman, mimbar empat mazhab, baitulmal, dan mashad Imam Husin radhiallahu anhu.


Semoga ada peluang ku kecapi kemanisan sujud di Masjid Al-Mabrak Al-Naaqah iaitu tempat Rasulullah memberhentikan untanya dan unta yang pertama membawa mashaf Al-Quran yang pertama berhenti di Syria di zaman khalifah Umar bin Al-Khattab radhiallahu anhu). Semoga ada peluang untukku bermunajat di Masjid Umawi atau Jami’ Al-Kabir (the Grand Mosque) dan mengenang perjuangan Nabi Zakariya ‘alaihis salam di maqamnya dalam masjid tersebut.


Moga ada kesempatan untukku menziarahi Masjid Khalid Al-Walid di Homs (bandar ketiga besar di Syria), mengenang kepintaran siasah di samping makam beliau dan sahabatnya, Ubaidullah bin Umar bin Al-Khattab radhiallahu anhuma. Juga masjid Al-Kabir di Hama (antara yang tertua di Syria, yang telah dibina di zaman kerajaan Umaiyyah) dan mencari ketenangan melihat kincir air yang beribu tahun usianya di tebing sungai Orantes (Al-‘Asi).


Semoga aku berkesempatan melawat Buheira Cathedral yang mempunyai sejarah penting sebagai lokasi pertemuan Rasulullah SAW dengan Buheira paderi Nasrani yang memberitahu tentang alamat kenabian pada diri baginda sewaktu kedatangannya ke bumi Syam untuk berniaga bersama bapa saudaranya Abu Talib semasa baginda berumur 12 tahun.


 1. Ruh jihad

Semoga aku mampu mengambil semangat perjuangan dan pengorbanan pejuang-pejuang Islam silam dengan melihat lebih dekat maqam Nabi Allah Yahya a.s, Nabi Allah Ayyub a.s, Nabi Allah Zakariyya a.s, juga mujaddid Syekh Mustafa as-Sibaie di Damsyiq serta para syuhada lain. Juga maqam-maqam di Bab As-Saghir seperti makam isteri-isteri Rasulullah SAW; Ummu Habibah, Ummu Salamah dan Ummu Hafsah radhiallahu anhunna. Juga makam sahabat Bilal bin Ar-Rabah juruazan Rasulullah dan Mu’awiyyah radhiallahu anhu jurutulis wahyu dan para syuhada’ Karbala. Juga Makam Salahuddin Al-Ayobi (pejuang agung Islam yang telah membebaskan Baitul Maqdis dari tentera Salib). Juga Makam Habil (anak Nabi Adam as yang telah dibunuh oleh saudaranya Qabil yang merupakan pembunuhan pertama di dunia) di utara Damsyik.


 1. ILMU

Memugar semula semangat cintakan ilmu sebagai persiapan kembali ke dunia pengajian (Master UIAM) selepas semangat itu kian pudar khususnya ketika di semester akhir pengajian memburu graduasi dan sekeping ijazah. 1. ULAMAK

Mengenali seramai mungkin para alim ulama’ muktabar di Syria khususnya syuyukh dalam bidang yang diminati, Usul Fiqh seperti Dr. Wahbah az-Zuhayli, Dr. Said Ramadhan al-Buthi, Syaikh ‘Abdul Fattah Abu Ghuddah (Muhaddits besar Syria keturunan Khalid al-Walid) dan lain-lain serta manhaj pemikiran dan cara hidup mereka. Juga menziarahi maqam-maqam ulamak agung Islam seperti Makam Imam An-Nawawi (Imam Mujtahid Mazhab As-Syafi’e dan pengarang kitab Riyadhussolihin, syarah Muslim, Al-Majmuk dll)


 1. PERADABAN

Aku mahu melihat lebih dekat jatuh bangun tamadun Rom sebagai salah satu empayar terbesar dan empayar terkuat dunia yang jatuh ke tangan Islam. Juga tinggalan-tinggalan penting khilafah Turki Usmaniah di Syria. Termasuk juga kesan-kesan tinggalan sejarah di Roman Amphitheatre yang boleh memuatkan 15000 penonton dalam sesuatu masa dan kota kuno Bosra wujud sejak 2000 B.C. Juga Aleppo atau Halab, bandar kedua besar di Syria dan antara tertua di dunia yang berterusan dihuni manusia.


Aku juga mahu ke Crack Des Chavelier Castle (kota dalam kota) yang pada kurun ke 12 ia menjadi benteng terakhir tentera Salib di bumi Arab dan Islam sebelum dibebaskan oleh sultan Malik Zahir Al-Bybar dalam tahun 1271 Masehi lalu menjadi titik tolak penting peralihan kuasa di bumi Anbiya ini kepada umat Islam.


 1. KHAZANAH

Moga aku berkesempatan melihat kebesaran Allah pada tinggalan-tinggalan bersejarah seperti kota Kubu Allepo (Allepo Citadel) yang terletak di atas gunung yang dikatakan Nabi Ibrahim ‘alaihis salam pernah memerah susu di sana), menikmati keindahan bandar Aleppo dari kota kubu atau citadel ini, Caravansaries As-Shouneih yang pernah menjadi hotel persinggahan pedagang laluan sutera yang kini dikatakan merupakan bazaar tertutup yang menjual berbagai hasil kerjatangan masyarakat Syria.


Moga aku berkesempatan ke muzium-muzium perang di bumi Syria seperti Muzium Kebangsaan, Takiyeh Sulaimaniah di Bandar baru Damsyik (sebuah komplek yang dibina oleh Sultan Sulaiman “The Magnificient” kerajaan Usmaniah yang terdiri dari Masjid Sultan Abdul Hamid, muzium perang dan pusat kraftangan dan seni Syria). Juga melihat kebesaran Allah pada kepelbagaian jenis manusia yang akan dapat dilihat bazaar-bazar Arab Bazar Al Hamidiah, Madhat Pasha dan Souq At Thawil sebagaimana pernah aku lihat di Kaherah dan Tanta.


 1. PELAJAR

Berkongsi pengalaman hidup dan idealism perjuangan pelajar di Syria, pengalaman tafaqquh dan talaqqi mereka untuk dijadikan suntikan semangat sebagaimana aku dapat dari Presiden PMRAM, Ustaz Nizam semasa ke Mesir 5 bulan lepas. Apa yang lebih penting tautan hati dengan bakal-bakal ulamak besar Malaysia ini.


 1. FUSHAH

Mendalami dan meningkatkan penguasaan komunikasi bahasa Arab fushah kerana penggunaan Bahasa Arab Fusha kalangan masyarakat Syria adalah tinggi berbanding negara Arab lain memandangkan penekanan khas system pendidikan terhadap bahasa tersebut.


 1. KITAB

Memborong sebanyak mungkin kitab-kitab muktabar yang sedia maklum jauh lebih murah


 1. FILEM

Memborong VCD-VCD ilmiyyah dan filem-filem Islam untuk mengukuhkan lagi khazanah dan persiapan menubuhkan One Saff Production sebagai counter attack kepada pereka-pereka “Fitna”, “Evan Almighty”, dan segala macam filem-multimedia menghina Islam. Filem-filem Islam/Arab seperti Ashabul Kahfi dan Maryam al-Muqaddasah yang menyentuh kalbu diharapkan dapat dibawa pulang sebanyak mungkin, Insya-Allah.


Terima kasih kepada sahabat setiaku, Ustaz Ismail Sabri yang banyak membantu dan memotivasikan musafirku ke sana esok, Insya-Allah. Buat sahabat-sahabat, doakan keselamatan dan keberkatan pemergian dan kepulangan semula kami ke tanah air.

3 Responses to Memburu Cinta Ilahi di Bumi Syria

 1. mujahidah Says:
 2. seeru 'ala barakatillah.. moga musafir ini akan melahirkan enta semula sebagai seornag pejuang yang mendamba jannah ALlah. Ambillah peluang yg ada garap sgala ilmu2 di sana dan coretkalan atas helaian lembaran dan bukukanlah segala sorotan agar dapt dkongsi dgn ikhwah akhawat di tanah air..inshaALlah..

   
 3. rijal82 Says:
 4. terima kasih mujahidah

   
 5. Sila layari blog HarapanOnline untuk dapatkan maklumat terkini dalam dan luar UIA

   
There was an error in this gadget

Integriti Maya

Sebarang pengambilan mana-mana bahagian daripada tulisan di sini adalah sangat digalakkan untuk disebarkan, namun perlulah mendapat izin daripada Iskandarfateh.

Ataupun, sila beri kredit bahawa anda mengambil mana-mana kenyataan tersebut dari Blog
Iskandarfateh ini.

Terima kasih. Saya sangat hargai kunjungan anda.

Montaj IPTC

Twitter With Me

Profail Blogger


Syaari Ab. Rahman merupakan seorang perunding motivasi terlatih. Profail lengkap beliau di "Hubungi Saya"