Content feed Comments Feed


Merujuk kepada titah Pemangku Raja Perak, Raja Dr Nazrin Shah di Majlis Konvokesyen ke-13 Peperiksaan Sijil Amalan Guaman Tahun 2007 di Pusat Dagangan Dunia Putra (Berita Harian, 20 Februari 2008), Gabungan Mahasiswa Islam Se-Malaysia menyatakan sokongan padu, penghargaan kepada Baginda Raja di atas keprihatinan kepada permasalahan negara, dan menggesa semua pihak mengambil perhatian serius mesej yang disampaikan oleh Baginda. Masakan pokok bergoyang andaikata tiada angin yang menerpa.

Baginda Raja Dr. Nazrin Shah telah bertitah agar pengamal undang-undang mempertahankan kesucian mahkamah daripada dipesongkan oleh mereka yang tidak bertanggungjawab dan tidak menjadikan mahkamah seolah-olah teater bangsawan yang skripnya ditulis oleh pengarah tertentu. Undang-undang tidak membawa erti jika sekadar menjadi himpunan kata-kata suci yang terkandung dalam kanun, enakmen dan akta, kemudiannya dinodai dengan perbuatan mungkar tanpa menghormati etika profesion. GAMIS melihat mesej tegas dari baginda ini adalah satu ‘teguran’ bermakna yang mempunyai signifikannya yang tersendiri. Pendedahan demi pendedahan khususnya kes pita video Lingam yang didiamkan seketika saat ini dan pengakuan mantan Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir bahawa Anwar Ibrahim dizalimi baru-baru ini telah mengesahkan lagi persepsi bagaikan ‘ada yang yang tidak kena’ dengan institusi kehakiman negara. Jika tidak dibendung ‘barah’ ini, mahkamah suatu masa nanti bukan lagi menjadi tempat untuk mencari kebenaran dan menjatuhkan hukuman kepada yang bersalah, sebaliknya hanya menjadi tempat lakonan yang keputusan dan hukumannya telah pun ditulis oleh orang-orang tertentu.

GAMIS menegaskan bahawa Malaysia tidak akan selamanya “aman, selamat, dan makmur” selagi pra-syarat paling utama iaitu sistem perundangan dan kehakiman masih lagi menjadi ‘gelanggang’ untuk pihak-pihak berkepentingan mendapatkan pengaruh politik di sana. Hanya sistem perundangan yang adil mampu mengukuhkan sistem demokrasi negara apabila berlakunya pembahagian kuasa yang adil dan saksama antara kuasa legislatif, eksekutif dan kehakiman seperti yang termaktub dalam perlembagaan Malaysia, tanpa ada campur tangan atau ‘overlap’ antara ketiga-tiga kuasa tersebut.

GAMIS selaku mewakili generasi muda yang bakal mewarisi takhta pemerintahan negara 50 tahun akan datang menggesa rakyat Malaysia yang cintakan Malaysia yang “aman, selamat dan makmur” agar berani membuat perubahan 8 Mac ini untuk ‘merawat’ segala marabahaya menimpa Malaysia selepas 50 tahun kemerdekaan dari penjajah. GAMIS menyeru 10.7 juta pengundi yang akan menjadi ‘hakim besar’ Malaysia dalam PRU 12 ini memberikan peluang, laluan dan mandat kepada Barisan Alternatif yang telah memanifestokan perjuangan mereka antaranya untuk mempertahan keluhuran dan kedaulatan undang-undang dengan mengembalikan integriti terhadap sistem kehakiman negara. Hanya dengan Barisan Alternatif berpeluang selama 5 tahun menjadi Kerajaan Pusat, rakyat Malaysia akan mampu membuat perbandingan yang adil pada masa akan datang, siapakah antara Barisan Nasional dan Barisan Alternatif yang lebih layak memerintah Malaysia ke arah yang benar-benar cemerlang, gemilang dan terbilang.

Shaari Abdul Rahman,

Setiausaha Agung,

Gabungan Mahasiswa Islam Se-Malaysia (GAMIS)

1 Response to Pulihkan Sistem Kehakiman Melalui PRU 12 : GAMIS Seru Rakyat Malaysia Berikan Mandat Pada B.A

 1. hawarey Says:
 2. AMANAH DIGENGGAM BIAR MEMBARA
  ukhwah sejati lestari selamanya.. ;)

  thabat seperjuangan shbtku..
  nice blog  Hishamuddin Ahmad
  JPP DPPNSrwk

   
There was an error in this gadget

Integriti Maya

Sebarang pengambilan mana-mana bahagian daripada tulisan di sini adalah sangat digalakkan untuk disebarkan, namun perlulah mendapat izin daripada Iskandarfateh.

Ataupun, sila beri kredit bahawa anda mengambil mana-mana kenyataan tersebut dari Blog
Iskandarfateh ini.

Terima kasih. Saya sangat hargai kunjungan anda.

Montaj IPTC

Twitter With Me

Profail Blogger


Syaari Ab. Rahman merupakan seorang perunding motivasi terlatih. Profail lengkap beliau di "Hubungi Saya"