Content feed Comments Feed


Segala puji bagi Allah Subhanahu wa Ta'ala yang memberikan peluang kepada saya, isteri dan Fatihah untuk pertama kalinya ke luar negara bersama. Modul teras saya iaitu Akademi Kepimpinan Mahasiswa Al-Fatih (AKMAL) kali ini diberi penghormatan menerjah jauh ribuan kilometer ke bumi Shemrock, Ireland. Program Perhimpunan Ukhuwwah Insaniyyah Seluruh Ireland, atau nama singkatan popularnya PUISI 2011 kali ini memilih saya untuk mengangkat tema sejarah dan falsafah dakwah kontemporari melalui pemantapan aspek intelektual (IQ), emosional (EQ) dan spiritual (SQ). Model yang diketengahkan kali ini adalah Sultan Muhammad Al-Fatih, pembuka Konstantinopel dan pasukan 'sebaik-baik tentera' bersama beliau.

Interview Khas Pengetua Akademi Al-Fateh PUISI 2011


Sekalung tahniah dan ucapan jutaan terima kasih tidak terhingga saya ucapkan kepada pihak penganjur iaitu Persatuan Pelajar Islam Mahasiswa Ireland (PPIMI) yang sudi menjemput saya dan menguruskan sebaiknya perjalanan dan penginapan kami sekeluarga, selamat pergi dan selamat pulang semula ke Malaysia. Ucapan jutaan terima kasih secara khusus saya tujukan kepada saudara Syafik Hilmi, Pengarah PUISI 2011 dan saudari Siti Khodijah Hashim yang bertungkus lumus menguruskan makan minum kami serta kembara kami sekitar Dublin dan Belfast.


Liputan santai Akademi Al-Fatih PUISI 2011 oleh krew TrekSiswa yang sangat kreatif dan mencuit hati.


Musafir kali ini nyata lebih bermakna kerana ia bukan sekadar rehlah pertama kali buat isteri saya yang tidak pernah ada pengalaman ke luar negara, bahkan lebih dari itu sebuah kembara penuh keseronokan buat si anak kecil comel yang baru 7 bulan bertatih mengenal dunia, Fatihah Wajihah. Musafir kali ini juga adalah janji saya kepada isteri sempena ulangtahun ketiga perkahwinan kami pada 10-11 Disember lepas, yang buat pertama kalinya diserikan oleh kehadiran Fatihah. Janji itu dilafazkan sebelum isteri saya menghadiahkan pada saya buku istimewa dari Jakarta, "Bahagiakan Dirimu Dengan Isteri Yang Satu".Penerbangan melalui Ittihad Airways nyata tidak menimbulkan kesulitan yang agak kerap untuk Fatihah, sama ada pergi mahupun pulang. Meskipun kami sudah cukup risau dengan 'karenah' beliau di atas kapal terbang nanti, namun ternyata ada kanak-kanak lain yang 'seangkatan' Fatihah yang lebih banyak ragam dan jeritan memecah kesunyian awan. Syukur Alhamdulillah, perjalanan 7 jam ke Abu Dhabi dan kemudiannya 7 jam lagi ke Dublin lancar dan kami selamat tiba biiznillah.
Terbukti, Fatihah suka kesejukan, sangat rimas dan mudah batuk sepanjang di Malaysia, tetapi sedikitpun tidak demam atau alami masalah kesihatan sepanjang di bandar Dublin dan Sheep Island View Hostel di Belfast. Syukur Alhamdulillah.
Kembara Mencari 'Islam' di Dublin dan Sekitarnya

Masa-masa berharga yang panjang sebelum PUISI memulakan sidangnya dimanfaatkan untuk menziarahi kampus-kampus pengajian mahasiswa Malaysia, tempat-tempat bersejarah dan popular sekitar Dublin dan Ireland sendiri. Ucapan terima kasih secara khusus saya berikan kepada saudara Syafik Hilmi sendiri, saudara Amal Amali dan saudara Syuhaimi Zakaria atau Leh yang sudi menjadi 'pemandu pelancong' dan jurugambar kami sekeluarga sepanjang ke sana ke mari melihat karenah masyarakat metropolitan di Dublin dan sekitarnya. Satu persatu kami menyaksikan aksi-aksi "bumi Islam tanpa Muslim" ini dan kami bandingkan dengan karenah "Muslim tanpa Islam" di tanahair.


Bersama Presiden Persatuan Pelajar Islam Mahasiswa Ireland, saudara Syurahbil Abdul Halim di kampus pengajian beliau, Trinity College. Jutaan terima kasih pada beliau kerana sudi menumpangkan rumahnya untuk kami menginap menjelang pulang ke Malaysia.


Ke Royal College of Surgeon in Ireland. Hebat juga rupanya kompetensi isteri Anwar Ibrahim, mengalahkan seluruh mahasiswa antarabangsa dan Irish sendiri di pentas akademik.


Saya terpaksa memikul 'implikasi' dari membawa mereka berdua ini ke Dublin. Si ibu semakin membakar semangat untuk melanjutkan pengajian Master di UK atau Ireland, manakala si anak semakin menunjukkan minat yang luarbiasa untuk memasuki jurusan kedoktoran di RCSI. Saya yang obseskan Istanbul bagaimana ?


Bersama Pengarah PUISI 2011, saudara Syafik Hilmi di Burnratty Castle, Shannom yang hampir 150 kilometer jauhnya dari bandar Dublin


Sesi Bermakna Bersama Mahasiswa 

Meskipun bertembung banyak program pada tarikh yang sama, tahniah pada lebih 100 orang mahasiswa seluruh Ireland-UK yang hadir ke Akademi ini. Ternyata suasana 'Konstantinopel' di Sheep Island View Hostelm Belfast jauh lebih sejuk dari jangkaan biasa, mudah-mudahan melakar sejarah 1001 makna pada peserta Akademi Al-Fatih Puisi yang hadir.


Sepanjang 3 hari 3 malam bermukim di sini, saya telah persembahkan kajian saya dalam 4 aturan (flow) sebagaimana yang dihasrati para penganjur :


1. Kecerdasan IQ (air) : Bagaimana Sultan Muhammad Al-Fatih membina visi yang jelas sejak kecil dan kepintaran strategi perang beliau untuk merealisasikan hadis Rasulullah. Kajian saya berasaskan perbandingan antara Sun Tzu dan Sultan Muhammad Al-Fatih. Antara pendedahan yang saya lakukan adalah pemahaman maksud sebenar 'pembukaan' dan bukannya 'peperangan' di sebalik satu persatu strategi runtuh psikologi musuh (psi-war) Muhammad Al-Fatih.


2. Kecerdasan EQ (api) : Bagaimana Sultan Muhammad Al-Fatih menampilan karakter yang positif dan tidak mengenal erti putus asa, bagaimana peranan Janissaries dan nama-nama besar di sebalik kejayaan membuka Konstantinopel dalam tempoh kurang 2 bulan sahaja


3. Kecerdasan SQ (angin) : Bagaimana didikan spiritual yang ketat dan menyeluruh dilalui oleh Sultan Muhammad Al-Fatih sejak kecil hinggalah ke saat meraikan kemenangan membuka Konstantinopel serta peranan Syekh Ibnu Ismail al-Kuraani dan Syekh Aq Syamsuddin


4. Dakwah sebagai Output : Bagaimana kesungguhan Sultan Abdul Hamid II menyelamatkan Khilafah Othmaniyyah yang nazak dan kesan kejatuhan Khilafah kepada ummat hari ini


Syukur Alhamdulillah, sepanjang 4 hari PUISI dijalankan, saya dibantu para fasilitator yang sangat bersemangat dan kreatif mencorak modul LDK yang berkesinambungan dari apa yang telah saya sampaikan dalam sesi ceramah. Ternyata anak-anak buah ketua Fasilitator, saudara Helmi Herumi San Ibrahim cukup pintar mencetuskan idea-idea baru menyerapkan elemen IQ-EQ-SQ Al-Fatih secara santai kepada lebih 100 orang mahasiswa peserta yang hadir.


Dalam sesi akhir "Amanat Penceramah", saya telah memberikan pandangan bahawa formula IQ-EQ-SQ yang diketengahkan oleh para saintis kemanusiaan moden hari ini hakikatnya telah tertonjol dengan jelas 1400 tahun dahulu sejak penurunan wahyu pertama, kedua dan ketiga lagi. Saya juga menyarankan para peserta untuk melakukan dua resolusi besar berikut, iaitu :


1. Melawat Istanbul dan membuat kajian lanjutan secara kembara matahati di bumi kebangkitan dan kejatuhan Osmaniah itu.


2. Membaca "Faith versus Materialism : The Messages of Surah Al-Kahfi" karangan Syed Abul Hasan Ali An-Nadwi sebagai asas pemikiran para pendakwah terhadap realiti akhir zaman menjelang pulang ke Malaysia.

Selepas diasak dengan soalan peranan muslimat dalam pembukaan Konstantinopel, ternyata isteri saya berjaya menenangkan para mahasiswi dengan perkongsian kajian beliau mengenai Khadijah binti Khuwailid, wanita agung di sebalik tabir Rasulullah. Ternyata dengan sirah Rasulullah jua, hati menjadi tenang.


Harga Yang Mahal Untuk 'Membeli' Persefahaman


Musafir kali ini bukan sekadar meningkatkan semangat saya untuk memantapkan kualiti persembahan dan pengisian modul kepimpinan Sultan Muhammad Al-Fatih, bahkan ternyata dapat kami rasai meningkatkan persefahaman dan saling mengasihi antara saya dan isteri tersayang. Ini dapat dilihat jelas dengan ketenangan demi ketenangan yang beliau tampilkan kepada saya ketika menghadapi kertas-kertas peperiksaan akhir semester beliau sebaik sahaja tiba di Malaysia. Doa berpanjangan agar isteri saya dapat menyempurnakan perjuangan ijazah kedua beliau ini.


Semoga bertemu kembali teman-teman seperjuangan semua. Doakan Akademi Kepimpinan Mahasiswa Al-Fatih semakin merebak ke seluruh dunia demi mengembalikan keunggulan dan kewibawaan mahasiswa Islam Malaysia di seluruh dunia.

6 Responses to PUISI 2011 : Kembara Al-Fatih di Dublin dan Belfast

 1. Ringkas kat tajuk, tapi panjang gak....

  Baru skimming, nanti nak baca.

   
 2. Habis bace dgn laju.
  Best la travelog ringkas abang nie..

  1. Sedap jugak olahan IQ EQ SQ dgn elemen2 digarap Sun Tzu

  2. Bila baca dan tgk gambar. Tringat kat novel2 Dr HM Tuah Iskandar. Dr Tuah selalu critanya berlatar belakang Isle Island di England.

   
 3. salam ustaz..
  mohon share yer travelog uztaz kt fb boleh x? nk smpikn dkt kwn2 yg x dpt hadir PUISI..
  jzkk ustaz..

   
 4. Rijal82 Says:
 5. Boleh insyaallah :)

   
 6. AL-QASSAM Says:
 7. Jom kita ambil cakna pasal mahasiswa pula di sini:
  Masa untuk Perubahan

   
 8. A.Qasrina.R Says:
 9. Assalamu'alaikum.
  Ustaz. Kagum dgn ustaz dan kak syuhada. =) Aceh bila nak jejak? Aceh juga punya sejarah tersendiri dalam sisi perjuangan kebangkitan Islam. Kami mengalu-alukan kedatangan ustz dan keluarga. =)

  Barokalahu fikum wa'alaikum.

   

Integriti Maya

Sebarang pengambilan mana-mana bahagian daripada tulisan di sini adalah sangat digalakkan untuk disebarkan, namun perlulah mendapat izin daripada Iskandarfateh.

Ataupun, sila beri kredit bahawa anda mengambil mana-mana kenyataan tersebut dari Blog
Iskandarfateh ini.

Terima kasih. Saya sangat hargai kunjungan anda.

Montaj IPTC

Twitter With Me

Profail Blogger


Syaari Ab. Rahman merupakan seorang perunding motivasi terlatih. Profail lengkap beliau di "Hubungi Saya"