Content feed Comments Feed


Dokumentari ini saya adaptasi dari Islamicfiles ini menonjolkan sesuatu yang jarang ditonjolkan di sebalik tabir kisah popular pembukaan Kota Konstantinopel pada 1453 Masihi.

Video klip 9 minit pengembaraan ini memaparkan :

1. Acuan pembentukan yang seimbang antara pendidikan syariatik dan saintifik Muhammad al-Fatih sejak dari kecil tanpa dikotomi dan sekularisasi

(saksikan buku nota Sultan Muhammad Al-Fatih ketika belasan tahun yang ditemui dan didokumentasikan semula dengan baik oleh Sultan Abdul Hamid II)

2. Barisan guru-guru besar Sultan Muhammad yang sangat berkaliber dan berwibawa tinggi yang menguasai pelbagai lapisan ilmu, seperti Ibnu At-Tamjeed, At-Taftazani, Alauddin At-Tusi, Al-Qarimi, Khairuddin, Sirajuddin al-Halbi, dan Shekh al-Kurani.

3. Latihan praktikal ketenteraan dan pentadbiran di Magnisia oleh ayahnya dan Zugnush Basya selepas pembentukan teori dan pendidikan akademik yang ketat kepada Muhammad di Edirne.

4. Besarnya pengaruh 'doktor' Syekh Aq Syamsuddin kepada Muhammad Al-Fatih, individu yang bersama dengan beliau sejak kecil hinggalah ke saat pembukaan Istanbul.


0 Responses to Belajar Dari Mekanisme Pembentukan Muhammad Al-Fatih

There was an error in this gadget

Integriti Maya

Sebarang pengambilan mana-mana bahagian daripada tulisan di sini adalah sangat digalakkan untuk disebarkan, namun perlulah mendapat izin daripada Iskandarfateh.

Ataupun, sila beri kredit bahawa anda mengambil mana-mana kenyataan tersebut dari Blog
Iskandarfateh ini.

Terima kasih. Saya sangat hargai kunjungan anda.

Montaj IPTC

Twitter With Me

Profail Blogger


Syaari Ab. Rahman merupakan seorang perunding motivasi terlatih. Profail lengkap beliau di "Hubungi Saya"